Den romantiske kærlighed hos Kierkegaard*

 (foredraget indgår i partoutkortordningen – se under kursusprogram)

Jørn Henrik Olsen, cand.theol., forfatter, ph.d.

Tirsdag den 20. marts 2018 kl. 19.30, BLIK-Græsted Bibliotek, Græsted Stationsvej 10A, 3230 Græsted.

Det fremgår tydeligt hos Søren Kierkegaard, at det eneste, der egentlig er værd at leve for, er kærligheden. Han ser den som grunden under alt i den menneskelige eksistens. Kærligheden binder alt sammen og giver livet dets yderste mening.

Kierkegaard er også dybt optaget af den romantiske kærlighed. Kierkegaard kritiserer Romantikeren for at have et uvirkeligt syn på kærligheden. Det optræder, når den for eksempel bliver forførende, kræsen og selvrådende. Kierkegaard er i udgangspunktet positivt stemt til Romantikerens ønske om at frigøre kærligheden fra Spidsborgerens borgerliggjorte, lidenskabskvælende konstruktion af kærligheden. Den bliver let gennem omdigtning til en uvirkelig drømmende forestilling.

Digteren er en slags samlebetegnelse for denne kærlighedsforestilling. Digteren skyer realiteten og forholder sig udelukkende på fantasiens afstand af virkeligheden, hvilket fører den erotiske betragter til at kritisere Digteren for et overfladisk forhold til kærligheden. Digteren ser ikke dybt nok, når han besynger kærligheden. Han ser ikke, at trods kærlighedens umiddelbarhed er der altid en opgave forbundet med det at elske. Ikke kun når det gælder næstekærligheden. Men i alle kærlighedens skikkelser.

Entre 80 kr pr. person. Tilmelding og betaling på www.gribskovfu.nemtilmeld.dk – eller kontant (evt. mobilepay) ved indgangen (først-til-mølle-princip).