*Rusland – fra oktoberrevolutionen i 1917 til Putins Rusland i 100-året efter

Jens Jørgen Nielsen, forfatter, lektor, cand. mag. i historie og idehistorie

Onsdag den 25. oktober 2027 kl. 19.30-21.30 i Kulturhavn Gilleleje, Lille sal, Peter Fjelstrups Vej 12, 3250 Gilleleje. Foredraget arrangeres i samarbejde med Akademisk Rejsebureau.

”10 dage, der rystede verden” var titlen på en bog, som den amerikanske journalist John Reed skrev om den russiske revolution i 1917. Verden blev ikke den samme efter denne skelsættende begiven- hed. Ikke kun Rusland ændrede sig til ukendelighed, men revolutionen bidrog direkte og indirekte til de væsentligste begivenheder i resten af dette århundrede. Sovjetunionen blev en af de to supermagter efter 2. verdenskrig. Revolutionen blev en næsten hellig myte for venstreorienterede og et skrækeksempel for mere konservative gemytter.

I dag er der mest negative holdninger til revolutionen, ogsåi høj grad i Rusland, hvor man ikke er færdig med at vurdere det sovjetiske eksperiment.

Kort sagt. Det er tid til at evaluere 100 års fødselsbarnet. Hvad er op og ned påden historie, hvad skete der, og hvad kom der ud af det hele? Hvad kan vi lære af det, og hvad mener russerne selv i dag?

Entre 80 kr pr. person. Tilmelding og betaling på www.gribskovfu.nemtilmeld.dk – eller kontant ved indgangen (først-til-mølle-princip).